Husens historia

I början av 60-talet börjar Svenska Bostäder att planera för att bygga ett helt nytt bostadsområde söder om Stockholm. Det handlade om att komplettera bebyggelsen i det som numera kallas ”gamla Östberga”. Planen var 49 stycken nya hus med 1 200 lägenheter och det uppdraget gick till en trio arkitekter - Jan Ericsson, Torgny Gynnerstedt och Bengt Ågren. Trion valde att dela upp bebyggelsen i mindre grupper med några få hus i varje grupp. Det är en sådan grupp som nu har blivit bostadsrättsföreningen Spinnsidan 2.

Ovanligt för den här tiden är att naturen mellan husgrupperna bevarades, så de höga tallarna som står omkring husen är alltså mycket äldre än själva husen. En annan grundläggande tanke under byggnationen var att hålla biltrafiken borta från bostäderna – därför går bilgatorna runt området istället för rakt igenom.

För att ge de näst intill identiska husen ett eget uttryck anlitade arkitektfirman 21 konstnärer som tillsammans bidrog med 49 olika emaljerade målningar som placerades i varje entré till husen. Det är konstnärer som Curt Asker, Åke Pallarp, Laris Strunke och Felix Hatz som ligger bakom några av målningarna.

Enligt Stockholms stadsmuseum klassificeringssystem är bl a Spinnsidan 2's hus kulturmärkta enligt den gröna kategorin. Detta innebär att fastigheten med bebyggelse är särskilt värdefull utifrån en historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

"K-märkt" är ett allmänt använt samlingsbegrepp för många olika typer av lagskydd avsedda att skydda bebyggelse och miljöer av kulturhistoriskt intresse. Ofta innebär lagskyddet att en byggnad inte får rivas eller förändras på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet minskar.